18 Ιανουαρίου, 2017

Αιτωλίας Κοσμάς: «Πανέλληνες αφυπνισθείτε..»

Υποδοχή και Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.

Με την δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Κατούνας (Δ. Ακτίου –Βόνιτσας), η υποδοχή της θαυματουργού Τιμίας  Xειρός του εν Αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού,  εκ της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος και Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης,  κατόπιν προσκλήσεως του Εκκλ/κού Συμβουλίου και του προέδρου Aρχιμ. π. Νεκταρίου Τριάντη.
Το Ιερό Λείψανο εκόμισε κατόπιν ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης ο Αρχιμ .π.Χριστοφόρος Καραβίας ιεροκήρυκας της Ι. Μ. Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης  και υποδέχτηκε, ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. 
 Ο Σεβασμιώτατος κ.Κοσμάς στην προσφώνησή του, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.Εφραίμ που έδωσε την άδεια και την ευλογία για την έλευση του Ιερού Λειψάνου στην Μητρόπολή μας, όπως επίσης και την Γερόντισσα Θεοδοσία καθηγουμένη Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος και Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης. Επίσης, ευχαρίστησε και τον Αρχιμ. π.Χριστοφόρο Καραβία, ο οποίος υποβλήθηκε στον κόπο να μεταφέρει το Ιερό Λείψανο του Αγίου Νεκταρίου από την Αίγινα στην Κατούνα. Ακολούθησε αντιφώνηση από τον π.Χριστοφόρο.
Αμέσως μετά τελέσθηκε η Ακολουθία του Πανηγυρικού Αρχιερατικου Εσπερινού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε ορισμένα κοινά σημεία του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Νεκταρίου τα οποία είναι :
α) Η καθαρότητα και η αγνότητά τους
β) Η αγάπη προς τον Θεό και οι δοκιμασίες τους
γ) Η ανυποχώρητος μέχρι θυσίας ομολογία τους…

Καταλήγοντας,  κάλεσε τους πιστούς σε αφύπνιση για να σωθεί  η νεότητα της Ελλάδος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πανέλληνες αφυπνισθείτε, οι χωρίς Χριστό φερόμενοι ως προστάτες της νεότητος, δεν αγαπούν τη νεότητα, θέλουν να την βυθίσουν στη σαρκολατρεία και την φθορά…. κληρικοί και λαϊκοί  ας αγωνιζόμαστε για να σώσουμε τη νεότητα μας….»
Προ του τέλους του εσπερινού ο Σεβασμώτατος κ.Κοσμάς, χειροθέτησε σε Οικονόμο τον συνταξιούχο ιερέα π.Παναγιώτη Αναστασίου ο  οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών εφημέριος στις ενορίες Άνω Κανδήλας και Αρχοντοχωρίου καταγόμενος από την Κατούνα και αμέσως μετά χειροθέτησε σε αναγνώστη τον μαθητή Λυκείου Δημήτριο Γρίνο καταγόμενο από τον Αετό.
Στην ακολουθία της Υποδοχής και του Πανηγυρικού Εσπερινού παρέστησαν η Αντιπεριφεριάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα Χριστίνα Σταρακά, ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας κ.Γεώργιος Αποστολάκης, αντιδήμαρχοι δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και αρχών.
To πρωί της εορτής τελέσθηκε Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος και ομιλούντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. π. Χριστοφόρου Καραβία,  ιεροκήρυκος της Ι. Μ. Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης.
Να αναφέρουμε ότι η Δεξιά Χείρα του Αγίου Νεκταρίου θα φιλοξενείται και θα τίθεται προς προσκύνηση των πιστών στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Κατούνας, μέχρι την Κυριακή 22 Ιανουαρίου το απόγευμα. 














____________________________________________________________________________

Θεία Λειτουργία