14 Οκτωβρίου, 2016


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

        ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ   
   ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  
ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
 ======= ◊ =======

Εν Ιερά Πόλει Μεσολογγίου, τη  14η  Οκτωβρίου  2016


ΠΡΟΣ
Τον Αξιότιμο Διαχειριστή
της Ενημερωτικής Ιστοσελίδας «Xiromeronews»

Στην έγκριτη ιστοσελίδα σας φιλοξενήσατε μια «είδηση» με τίτλο: «Απίστευτο: Ιερέας δεν επιτρέπει στις γυναίκες σε κεφαλοχώρι του Ξηρομέρου να κάνουν γιόγκα!», η οποία δημοσιεύθηκε και σε άλλες ιστοσελίδες.
Ερευνώντας το γεγονός, σας πληροφορούμε ότι δεν αληθεύουν τα όσα δημοσιεύθηκαν. Ουδέποτε ο ιερέας «έριξε κεραυνούς» από τον άμβωνα του Ναού, ούτε «έχει κηρύξει ιερό πόλεμο», όπως αναφέρετε.
Για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών σας επί του θέματος της ΓΙΟΓΚΑ, θα επιθυμούσαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
Η Γιόγκα δεν είναι μια απλή και αθώα μέθοδος χαλάρωσης, ούτε ένας τρόπος αποβολής του άγχους. Δεν είναι μέθοδος σωματικής ευεξίας, ούτε ένα είδος γυμναστικής, όπως διαφημίζεται, αλλά στάδιο του ινδουιστικού διαλογισμού που συνδέεται με την αντιχριστιανική θεωρία της μετεμψύχωσης.
Όπως επισημαίνεται και σε σχετικό Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 16ης Ιουνίου 2015: «Η Γιόγκα, αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουϊσμού, έχει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ «είδος γυμναστικής». Ως εκ τούτου η Γιόγκα τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στη ζωή των Χριστιανών».
Ο συγγραφέας Κλάους Κένεθ (πρώην γιόγκι που μεταστράφηκε και βαπτίστηκε Ορθόδοξος το 1986 στη Γενεύη), γράφει ότι «η γιόγκα παρουσιάζεται στις δυτικές κοινωνίες ως γυμναστική, με στόχο να γίνει πιο εύκολα αποδεκτή, από άτομα που ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις εξής κατηγορίες: α) έχουν περιορισμένες γνώσεις για τις μεγάλες παγκόσμιες θρησκείες (χριστιανισμό, ινδουισμό, βουδισμό, ισλάμ), β) έχουν επιφανειακή γνώση για την δική τους πίστη, γ) είναι αδιάφοροι ή μισο-αδιάφοροι θρησκευτικά, δ) είναι άθεοι.  Αν η γιόγκα παρουσιαζόταν ευθέως, ως μέρος της ινδουιστικής ή της βουδιστικής θρησκείας, θα προκαλούσε πολλές αντιδράσεις…».
Φυσικά ο καθένας μπορεί να ακολουθεί το δρόμο που επιλέγει ο ίδιος. Και αυτό ισχύει για όλους όπως και για τον κάθε ιερέα, ο οποίος στα πλαίσια της ποιμαντικής του διακονίας είναι υπεύθυνος για την κατά Χριστόν κατάρτιση, διαφώτιση, ενημέρωση και κατήχηση των μελών του ποιμνίου του. Έτσι, ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Κατούνας ενημέρωσε ως όφειλε κάποιους πιστούς της Ενορίας του, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις και όχι από το άμβωνα, για το θέμα της Γιόγκα.
Καλό θα ήταν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί να συνδεθούν με την Ενορία τους και τους Ιερείς τους για να γνωρίσουν την ορθόδοξη πνευματικότητα, καθώς και να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν την Ορθόδοξη Πίστη τους, ώστε να παραμείνουν μακριά από οτιδήποτε είναι ασυμβίβαστο και αντίθετο με την διδασκαλία και τα δόγματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία.

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας
 της  Ιεράς  Μητροπόλεως

------------------------------------------------------------------------------------------------

Δελτίου Τύπου από την Ιερά Σύνοδο για την Γιόγκα.  

Αθήνησι 16ῃ Ιουνίου 2015

ΔΕΛΤΙΟΝ  ΤΥΠΟΥ

      Στο πλαίσιο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία στην Ελλάδα είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη και σεβαστή, αλλά και της ποιμαντικής της ευθύνης για την αποφυγή δημιουργίας κλίματος θρησκευτικού συγκρητισμού, με αφορμή την πρόσφατη καθιέρωση από τον ΟΗΕ της 21ης Ιου-νίου ως «Παγκόσμιας  Ημέρας Γιόγκα», η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπενθυμίζει στο χριστεπώνυμο Πλήρωμα ότι: η «Γιόγκα» αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουϊσμού, έχει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ «είδος γυμναστικής». 
       Ως εκ τούτου η «Γιόγκα» τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στη ζωή των Χριστιανών.

Εκ του Γραφείου Τύπου