09 Σεπτεμβρίου, 2014

Το Γενέσιο της Θεοτόκου στην Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε το Γενέσιο της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας  και ιδιαίτερα στις δύο ιστορικές Μόνες της Ρόμβης Βονίτσης και Ρέθα Βάλτου.

Ειδικότερα με την συμμετοχή πλήθους πιστών από όλη την περιοχή της Βονίτσης και του Ξηρομέρου πανηγύρισε η Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Ρόμβης Βονίτσης. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε παρά τον άστατο καιρό,  Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμά. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ.Κοσμάς μεταξύ των άλλων υπογράμμισε: «Η μορφή της Παναγίας μας στην αγία της εικόνα και στην όλη ζωή της, μας υπενθυμίζει μία λησμονημένη και περιφρονημένη αρετή, την σεμνότητα…»
Ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το τι είναι σεμνότητα, πώς φαίνεται, πόσο ωφελεί τον χριστιανό και μάλιστα τη νεότητα, πώς μπορεί να αποκτηθεί και να βιωθεί στην όλη ζωή μας και στην πορεία μας.

Το πρωί της Δευτέρας τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και το απόγευμα εψάλη η Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.  Το μοναστήρι της Παναγίας της Ρόμβης βρίσκεται στην δυτική πλευρά των Ακαρνανικών όρεων, ανάμεσα σε δάση και γκρεμούς, πλησίον της ενορίας Μοναστηρακίου Βόνιτσας και είναι φημισμένο για την ιστορία του και για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην Ελληνική Επανάσταση. Εκεί σύμφωνα με μαρτυρίες εγκαταβιώσε για ένα μήνα ο μεγάλος μας Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.










Πανηγύρισε επίσης και η Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Ρέθα Βάλτου του Δήμου Αμφιλοχίας. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος. Τον θείο λόγο κήρυξε ο πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας Αρχιμ. π.Επιφάνιος Καραγεώργος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας ως πρότυπο ζωής για τον κάθε χριστιανό. Στην συνέχεια τελέσθηκε η Ιερά Αγρυπνία και το πρωί της εορτής η πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος και το απόγευμα εψάλη η Ι. Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι  παρά την καταρρακτώδη βροχή και τον άστατο για τα δεδομένα της εποχής καιρό, χιλιάδες ήταν οι πιστοί που παραβρέθηκαν στην Ιερά Μονή Ρέθα για τιμήσουν την εορτή της Παναγίας.
Η Ι.Μ. Ρέθα (ή Αρέθα) βρίσκεται προς το βόρειο ορεινό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας και μετον πρωτότυπο για την περιοχή αρχιτεκτονικό τύπο και την πλούσια και σπάνια εικονογράφηση θεωρείται από τα αξιολογότερα μοναστικά κέντρα της περιοχής.
Η εικόνα της Παναγίας της Αρεθιώτισσας (“Η Κυρία του Βάλτου”) είναι θαυματουργή και προσελκύει πολυάριθμους προσκυνητές και επισκέπτες  στην Ιερά Μονή Ρέθα.









Στις 8 Σεπτεμβρίου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας πανηγύρισε επίσης με κάθε λαμπρότητα και η Ιερά Μονή Κατερινούς  Μακρυνείας όπου το πρωί της εορτής ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.ΚΟΣΜΑΣ. Επίσης επί τη εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου πανηγύρισε η Ιερά Μονή Φωτμού Τριχωνίδος κοντά στο Θέρμο καθώς και η Ιερά Μονή Συγγενών Φλωριάδος Βάλτου που βρίσκεται στο Βορειότερο σημείο της Αιτωλοακαρνανίας στα όρια με την Ήπειρο.