11 Φεβρουαρίου, 2014

Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος.

Μέσα σε κλίμα θρησκευτικής ευλάβειας και ιερής κατάνυξης τελέσθηκε σήμερα Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου το απόγευμα, ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της μνήμης του Αγίου Οσιομάρτυρος Βλασίου του Ακαρνάνος, που μαρτύρησε μαζί με τους πέντε συμμοναστές του στα Σκλάβαινα Βόνιτσας.

Της Ιεράς Ακολουθίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.ΚΟΣΜΑΣ η οποία τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου, που βρίσκεται στο χώρο του μαρτυρίου του.


Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π.Επιφάνιος Καραγεώργος ο οποίος αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου και των συμμοναστών του και στα διδάγματα που αντλούμε για την πνευματική μας πορεία.
Στο τέλος της Ιεράς Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος κ.ΚΟΣΜΑΣ, αφού ευχαρίστησε το πλήθος των πιστών που συνέρρευσαν από όλη την περιοχή για να τιμήσουν τον τοπικό Άγιό μας,  ανακοίνωσε ότι αναμένεται η απόφασις του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου και της Ιεράς Συνόδου της Μεγάλης του Χριστού μας Εκκλησίας για την Αγιοκατάταξη του Αγίου Βλασίου. Τότε θα ανακοινωθεί επισήμως η οριστική ημέρα της μνήμης του Αγίου (η ημερομηνία του μαρτυρίου του) και των συμμαρτυρησάντων Αγίων. Μετά την ανακοίνωση της Αγιοκατάξεως θα προγραμματισθούν επίσημες τελετές προς τιμήν του Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος.
-------
Λίγα λόγια για τον βίο του Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος.

Ο νεοφανής ιερομάρτυς Βλάσιος ο εν Σκλαβαίνοις Ακαρνανίας μαρτύρησε το έτος 1006 μ.Χ., όταν Αγαρηνοί πειρατές, που λυμαίνονταν τότε τα Ακαρνανικά παράλια, επέδραμαν στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου στην περιοχή «Κιάφα» (σημερινή ονομασία Σκλάβαινα) όπου ήταν Ηγούμενος.

Οι πειρατές βασάνισαν τον Άγιο μαζί με τους πέντε συμμοναστές του, δύο ιερομονάχους και τρεις μοναχούς, καθώς και πολλούς άλλους Χριστιανούς της περιοχής. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση της περιοχής μας ο Άγιος από το 1915 παρουσιάζονταν σε κατοίκους των Σκλαβαίνων και τους προέτρεπε να πραγματοποιήσουν εκσκαφή για την ανεύρεση των λειψάνων του και την ανέγερση Ναού αφιερωμένου στη μνήμη του.


Ιδιαιτέρως, όμως, ο Άγιος Βλάσιος ο εν Σκλαβαίνοις, έγινε γνωστός μόλις το 1923, όταν εμφανίστηκε στην Ευφροσύνη Κατσάρα και με υπόδειξή του βρέθηκαν ο τάφος του και τα Ιερά του Λείψανα. Πολύ λίγα γνωρίζουμε για την ζωή του. 
Γεννήθηκε το έτος 950 μ.Χ. Εμφανίστηκε επανειλημμένα σε πιστούς καθώς και στον γέροντα Παΐσιο τον Αγιορείτη, ο οποίος ήρθε προσκυνητής στον τάφο του στα Σκλάβαινα και ομολόγησε την αγιότητά του. Τα της εμφανίσεως του Αγίου, των θαυμάτων του αλλά και τα του βίου και μαρτυρίου του, μας τα γνωρίζει δια των βιβλίων του ο σεβαστός ιεροκήρυξ Αρχιμ. π. Αυγουστίνος Κατσαμπίρης, οποίος κατάγεται από τα Σκλάβαινα και διαμένει τώρα εκεί.