10 Ιουνίου, 2013

Η Βόνιτσα τίμησε τους Αιτωλοακαρνάνες Αγίους.

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάσθηκε την Κυριακή του Τυφλού 9 Ιουνίου 2013, η σύναξη «πάντων των εν Αιτωλία και Ακαρνανία διαλαμψάντων Αγίων». Την φετινή χρονιά κέντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν η Βόνιτσα και ο Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Βονίτσης.
Να επισημάνουμε ότι με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, κάθε χρόνο τελείται Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία σε διαφορετικό Ιερό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με σκοπό να γνωρίσουν οι πιστοί χριστιανοί ολόκληρης της Μητροπόλεως τους τοπικούς μας Αγίους και προστάτες.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη ζωή του κάθε Αγίου μας, κάλεσε τους πιστούς να γνωρίσουν τους τοπικούς μας Αγίους και να εντρυφήσουν στη ζωή και το μαρτύριο του καθενός. «Μας δείχνουν τον δρόμο οι άγιοι μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, «Μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε ότι τα όσα μας λέει ο Χριστός στο Ευαγγέλιο δεν είναι απραγματοποίητα. Τα έζησαν εκείνοι και είναι νωπή η ζωή τους ακόμα». Και σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Να φέρουμε τους Αγίους μας μπροστά στα παιδιά μας, μπροστά στη νέα γενιά. Να τους γνωρίσουν τα παιδιά μας. Να γνωρίσουν ότι υπάρχουν τόσοι Άγιοι που έζησαν εδώ στη γη της Αιτωλοακαρνανίας….».

Κατά τις Ιερές Ακολουθίες εκτέθηκαν προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών Ιερά Λείψανα των τοπικών μας Αγίων και συγκεκριμένα: του Αγίου Βλασίου του εν Σκλαβαίνοις Παλαίρου μαρτυρήσαντος, του Αγίου Ανδρέου του Ερημίτου και του Αγίου Ιωάννου του εν Αγρινίω μαρτυρήσαντος.
Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.Κοσμάς, τέλεσε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως πάντων των δωρητών και των ευεργετών του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Βονίτσης.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό “Αχελώος” αλλά και από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας 106,3 fm.
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, προστάτης της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, γεννήθηκε στο Μέγα Δένδρο – Θέρμου το 1714 και μαρτύρησε μετά από φρικτά βασανιστήρια,  στις 24 Αυγούστου 1779 στο Κολικόντασι της Βορείου Ηπείρου.
Ο Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης που γεννήθηκε στο Μονοδέντρι της Ηπείρου το 1209.
Ο Άγιος έζησε σε μια σπηλιά του Βάλτου στις αρχές του 13ου μ. Χ. αιώνα και εκοιμήθη εν Κυρίω στις 15 Μαΐου 1282.
Ο Άγιος Βάρβαρος ο Μυροβλύτης που καταγόταν από την Πεντάπολη της Αιγύπτου. Γεννήθηκε το 800 περίπου Ασκήτεψε στον Τρύφο Ξηρομέρου, όπου κατά λάθος τον εφόνευσαν κυνηγοί. Η μνήμη του τιμάται στις 23 Ιουνίου.
Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Βλάσιος από τα Σκλάβαινα Βονίτσης. Έζησε στα τέλη του 10ου και τις αρχές του 11ου αιώνα μ.Χ.  και μαρτύρησε το  έτος 1006, ημέρα Κυριακή σε ηλικία 56 χρόνων.
Ο Άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός που γεννήθηκε το 1597 στο Μέγα Δένδρο – Θέρμου και κοιμήθηκε στις 5 Αυγούστου του 1628.
Οι Άγιοι Νεομάρτυρες Θεόδωρος, Λάμπρος και Ανώνυμος, από την Πελοπόννησο που μαρτύρησαν στην πόλη του Αγρινίου στις 2 Νοεμβρίου 1786.
Ο Άγιος Θεωνάς, ασκητής στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανάληψη Τριχωνίδας, Δερβέκιστα, οποίος έζησε κατά τον 15ο αιώνα μ.Χ. και ήταν μαθητής του Ιακώβου του Νεομάρτυρα. 
Ο Όσιος Ιάκωβος ο Νεομάρτυρας, που γεννήθηκε στην Καστοριά. Ασκήτεψε στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανάληψη Τριχωνίδας, Δερβέκιστα, και μαρτύρησε μετά από φρικτά βασανιστήρια μαζί με τους μαθητές του Ιάκωβο και Διονύσιο. Η μνήμη του τιμάται την 1 Νοεμβρίου.
Οι Ιεροδιάκονοι Ιάκωβος και ο Μοναχός Διονύσιος, μαθητές του Οσίου Ιακώβου του Νεομάρτυρα που ασκήτεψαν και αυτοί στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανάληψη Τριχωνίδας, Δερβέκιστα. Μαρτύρησαν επίσης μετά από φρικτά βασανιστήρια και η μνήμη τους τιμάται την 1 Νοεμβρίου.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Νεομάρτυρας,  που γεννήθηκε στην Κόνιτσα της Ηπείρου το 1790 και μαρτύρησε στο Αγρίνιο στις 23 Σεπτεμβρίου 1814.
Ο Όδιος Δαυίδ ο υποτακτικός του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Άρτας, Ακακίου, που γεννήθηκε στη Γαρδενίτσα Λοκρίδος το 1485 και εκοιμήθη το 1570.

foto: