12 Μαρτίου, 2019

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.Κοσμάς στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Κατούνας



Το Σάββατο 9 Μαρτίου 2019 ανήμερα της εορτής των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και των εν ασκήσει λαμψάντων Αγίων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμάς, τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο, στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Κατούνας.
Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Κατούνας αποτελεί ένα σημαντικό εκκλησιαστικό μνημείο του Ξηρομέρου και βρίσκεται στον προσφυγικό συνοικισμό Αγίου Νικολάου Κατούνας του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας. 
Πρόκειται για μια μεταβυζαντινή Ιερά Μονή με εξαιρετικό εικονογραφικό πρόγραμμα του 1692 και με πρωτοποριακά για την εποχή του θέματα, όπως είναι ο τρικέφαλος ολόσωμος άγγελος (σύμβολο της Αγίας Τριάδος), ο διπλός Χριστός από σκηνή του Ακάθιστου Ύμνου, προσωπογραφία του ηγουμένου Ευγενίου Γιαννακόπουλου. Το καθολικό της Ιεράς Μονής είναι αφιερωμένο στον Μεγάλο Άγιο Νικόλαο Αρχιεπ. Μύρων της Λυκίας και πανηγυρίζει με κάθε λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου.
Τα τελευταία χρόνια με την ευχή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμά, στην Ιερά Μονή εγκαταβιεί η Μοναχή Μαρία. Παράλληλα με την ευχή και αρωγή του Σεβασμιωτάτου, την μέριμνα της γερόντισσας και την ευγενική προσφορά των κατοίκων του συνοικισμού του Αγίου Νικολάου και των πιστών της ευρύτερης περιοχής, αναστηλώνεται, ανακαινίζεται  και αποτελεί έναν πνευματικό φάρο της περιοχής του Ξηρομέρου και της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.