25 Αυγούστου, 2018

Εορτές Αγίου Κοσμά στο Μέγα Δένδρο ΑιτωλίαςΜητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης:  «Ορθόδοξη Πίστη και Ελληνικότητα  δίδασκε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός»
Εορτές  Αγίου  Κοσμά  στο  Μέγα  Δένδρο  Αιτωλίας
Με την ακολουθία του πανηγυρικού αρχιερατικού Εσπερινού ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Ισαποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στην ομώνυμη Ιερά Μονή, που βρίσκεται στη γενέτειρα του Αγίου, το χωριό Μέγα Δένδρο Αιτωλίας.
Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης και συγχοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Θερμουπυλών, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και τη διδασκαλία του αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Τόνισε ιδιαίτερα ότι «όλο το μεγάλο και σπουδαίο έργο του, ο άγιος Κοσμάς, το πραγματοποίησε σε μια πολύ δύσκολη εποχή, καθώς δεν ήταν μόνο η σκλαβιά, αλλά το γεγονός ότι κάθε κήρυγμα, κάθε προσπάθεια, συναντούσε την καχυποψία των κατακτητών».
Με το κήρυγμά του ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, είπε ο Σεβασμιώτατος, «πρώτα δίδασκε την ορθοδόξη πίστη, κρατώντας παντού έναν Σταυρό με τον οποίο δυνάμωνε τις καρδιές των χριστιανών, ενώ ο δεύτερος στόχος του ήταν τα ελληνικά γράμματα. Δίδασκε τη μετάδοση του ελληνικού φρονήματος, γλώσσα ελληνική, ιστορία ελληνική, συνείδηση ελληνική. Κήρυττε δύο πράγματα: Ορθόδοξη Πίστη και Ελληνικότητα. Έχτιζε εκκλησίες και σχολεία».
Ο Σεβασμιώτατος αναρωτήθηκε αν η παιδεία που προσφέρεται σήμερα από το ελληνικό σχολείο έχει καμιά σχέση με το κήρυγμα του αγίου Κοσμά. «Σ’ αυτόν τον τόπο που τον σεβάστηκαν όλοι οι λαοί, τα τελευταία χρόνια παύεται να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, η ελληνική ιστορία και η ελληνική συνείδηση. Γιατί δεν είναι δυνατόν ο Έλληνας να μην είναι ορθόδοξος. Δεν μπορεί να γίνονται προσπάθειες εξίσωσης του ονόματος του Χριστού με άλλα ονόματα, όπως Αλλάχ, Βούδας και άλλους», τόνισε χαρακτηριστικά, εν ονόματι της ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναμφίβολα, είπε ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών, η Εκκλησία δέχεται όλους τους ανθρώπους που καταφθάνουν στη χώρα μας και τους συμπαραστεκόμαστε όσο μπορούμε, αλλά και αυτοί οφείλουν να σεβασθούν τον πολιτισμό, την παιδεία, την παράδοση και την κουλτούρα του τόπου που πηγαίνουν.
Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως «σήμερα χρειάζεται η τόλμη και η αποφασιστικότητα που είχε ο άγιος Κοσμάς, μηνύματα τα οποία πήγαζαν από την Ελληνικότητα και την Πίστη του στον αληθινό Θεό», ενώ παρότρυνε τους γονείς να διδάσκουν στα παιδιά τους αυτά τα μηνύματα του αγίου Κοσμά, λέγοντας ότι «πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της μορφώσεως των παιδιών. Όλοι οι γονείς πρέπει να γίνουν δάσκαλοι στα παιδιά τους και με γλυκό τρόπο να τους μεταδίδουν εκείνα που δεν διδάσκουν σήμερα τα σχολεία».
 Τέλος ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών, απευθύνθηκε προς στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη μας κ. Κοσμά για τα ονομαστήριά του, ευχόμενος να παραμένει πιστός στο γενναίο φρόνημα του αγίου Κοσμά με το οποίο μεγάλωσε, έζησε και διδάσκει όλα αυτά τα χρόνια.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς, στην σύντομη προσλαλιά του προέτρεψε τους πιστούς να έχουν ως πρότυπο στη ζωή τους τον Άγιο Κοσμά, «τον προστάτη εκείνο που μας χάρισε ο πανάγαθος Θεός μας και μας έδωσε τη δυνατότητα να προσκυνούμε το ματωμένο απότμημα του ιερού λειψάνου του».
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος, παρουσιάζοντας τους αγίους Αρχιερείς στον πιστό λαό, που κατέκλυσε την Ιερά Μονή, τους ευχαρίστησε γιατί ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του ώστε να λαμπρύνουν με την παρουσία τους τις εορτές στην γενέτειρα του μεγάλου Αγίου και να τιμήσουν τον προστάτη και πολιούχο της Ιεράς Μητροπόλεως Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό.
«Σας παρακαλούμε, Σεβασμιώτατοι (είπε), να εύχεστε και για μας, όχι απλώς να καυχόμαστε επειδή έχουμε στον τόπο μας τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό ως πολιούχο, αλλά να εύχεσθε να τον μιμηθούμε. Να μιμηθούμε την ακράδαντο και ορθοδοξοτάτη πίστη του, να μιμηθούμε την αγάπη του στον Τριαδικό Θεό μας, στην Παναγία μας και στους Αγίους, αλλά και στον συνάνθρωπο. Να μιμηθούμε την ομολογία του ανάμεσα στους εχθρούς της πίστεως, σήμερα που πολλοί όρμησαν μέσα στην Εκκλησία για να κατασπαράξουν τα πιστά της πρόβατα. Εύχεσθε, μέσα στην καρδιά μας να υπάρχει η φλόγα του Παραδείσου, όπως υπήρχε πάντοτε στην καρδιά του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού».

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας
 της  Ιεράς  Μητροπόλεως