12 Δεκεμβρίου, 2016

Επιστολή για συγκέντρωση τροφίμων: «Εφ΄ όσον εποιήσατε ενί τούτων των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθ. 25,40).


Image result for φιλοπτωχο

«Εφ΄ όσον εποιήσατε ενί τούτων των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθ. 25,40).

   Αγαπητοί μου αδερφοί,

          Σε λίγες ημέρες με τη χάρη του Θεού θα ζήσουμε Χριστούγεννα, την μητρόπολη των εορτών, όπως την ονομάζει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Λίγες μέρες μας απέμειναν για να εορτάσουμε το χαρμόσυνο τούτο μήνυμα της Γεννήσεως του Θεανθρώπου. Όλος ο Ορθόδοξος Χριστιανικός κόσμος, χαίρεται και αγάλλεται. Κάθε οικογένεια, ιδιαιτέρως τα παιδιά θέλουν την περίοδο αυτή να την περάσουν μέσα σε ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον με τα απαραίτητα υλικά αγαθά, το φαγητό, τα απαραίτητα ενδύματα, τα παιδικά παιχνίδια.
          Όλα μας τα προσφέρει η Εκκλησία για την σωτηρία μας! Τα μέσα για τον προσωπικό μας αγιασμό, όπως τη νηστεία, την προσευχή, την μετάνοια, αλλά και τον τρόπο να δείξουμε την αγάπη μας προς τον πλησίον, όπως τη φιλανθρωπία, την ελεημοσύνη και τη φιλευσπλαχνία.
Ως εφημέριος της ενορίας του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Κατούνας προσεύχομαι για την πνευματική προκοπή όλων των ενοριτών. Αγωνιώ, όμως, και για να μην λείπουν τουλάχιστον τα αναγκαία από κάθε σπίτι, εδικά αυτές τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων.
Γνωρίζω ότι στερείσθε. Στην ίδια κοινωνία ζούμε, όπου τα καθημερινά οικονομικά μέτρα και η ανεργία οδηγούν στη δυστυχία όλο και περισσότερους από εμάς και οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. Χτυπάω, όμως, την πόρτα κάθε σπιτιού και ζητάω προσωπικά από τον καθένα βοήθεια για τον δοκιμαζόμενο συνάνθρωπό μας. Δεν ζητάω, ούτε ποτέ θα ζητήσω προσωπικά οτιδήποτε υλικό. Παρακαλώ τον κάθε έναν ξεχωριστά, να σκεφτούμε εκείνους που έχουν ανάγκη.


Σίγουρα υπάρχουν αδελφοί μας πιο αδύναμοι από μας, οι οποίοι δεν χάνουν την αξιοπρέπειά τους και υπομένουν την ανέχειά τους.
Αυτούς σας καλώ να συμπονέσουμε, να αισθανθούμε και τα χέρια μας να δώσουν ότι μπορούν. «Δώσε στον φτωχό, ώστε, και αν ακόμα εσύ σιωπάς αμέτρητα στόματα να απολογούνται για σένα με την παρουσία και την συνηγορία εκεί της ελεημοσύνης. Λύτρωση της ψυχής είναι η ελεημοσύνη» μας λέει ο ιερός Χρυσόστομος.
Αγαπητοί, φέτος, ας μην γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα σαν μια επέτειο. Να εορτάσουμε πνευματικά τις γιορτές, να προσπαθήσουμε να σκεφτούμε γιατί ήρθε ο Χριστός στον κόσμο. Ο Χριστός έγινε άνθρωπος για να σώσει εμάς. Δεν ήρθε στον κόσμο για να μας δώσει μερικές ιδέες,  ή μια καινούργια ιδεολογία, αλλά για να δώσει τον εαυτό Του σε κάθε έναν από μας ξεχωριστά. Έτσι προχωρούμε με παράδειγμα τον ίδιο τον Κύριο μας  Ιησού Χριστό.
Στην ευαγγελική περικοπή της μελλούσης Κρίσεως, στη περικοπή της προσφοράς προς τον πλησίον, μας λέει ο ίδιος ο Κύριος μας: «Αμήν λέγω υμίν, εφ΄ όσον εποιήσατε ενί τούτων των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθ. 25,40). Αληθινά, μας λέει, ότι κάθε τι που κάνατε σε έναν από τους φτωχούς αυτούς αδελφούς μου, που φαίνονται άσημοι και πολύ μικροί, το κάνατε σ΄ Εμένα. Και αυτά ας τα κάνουμε με προθυμία. «Με την προθυμία, το καλό σου λογαριάζεται σαν διπλό. Η ελεημοσύνη που γίνεται με στενοχώρια ή εξαναγκασμό, είναι άχαρη και άνοστη» αναφέρει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος.
Περιμένουμε και πάλι το προϊόν της αγάπης σας στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Κατούνας, όπου γίνετε καθημερινά συλλογή τροφίμων ( κρέας, όσπρια, γάλα, αλεύρι, ζυμαρικά, ζάχαρη κ.α.) για να δώσουμε χαρά στους αδερφούς μας που έχουν ανάγκη.

Εύχομαι καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα
                                 

                                      Μετ΄ ευχών και αγάπης του Σαρκωθέντος Κυρίου μας.
                                                  Ο Εφημέριος σας.

                                                 Αρχιμ. Νεκτάριος Τριάντης