14 Ιουλίου, 2015

Εορτασμός του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στον Συνοικισμό του Αγίου Νικολάου.Η Εκκλησία μας στις 14 Ιουλίου τιμά τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου.
Ο Άγιος Νικόδημος γεννήθηκε στην Νάξο το έτος 1749 από ευσεβείς και ενάρετους γονείς, σπούδασε στην περίφημη ευαγγελική σχολή της Σμύρνης εκτός από τη Θεολογική επιστήμη σπούδασε φιλοσοφικές, οικονομικές, ιατρικές, αστρονομικές και στρατιωτικές επιστήμες. Είχε προικιστεί από τον πανάγαθο Θεό με σπάνια χαρίσματα.
Το έτος 1775 εισήλθε στην Ιερά Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους όπου εκάρη μοναχός. Ακτημοσύνη, παρθενία και υπακοή είναι τα μεγέθη τα οποία έφθασε και εβίωσε σε πληρότητα. Έγραψε πολλά έργα όπως: Αόρατος πόλεμος, πνευματικά γυμνάσματα, συναξαριστής κ.α. Εκοιμήθει Οσιακά την τετάρτη 14 Ιουλίου του έτους 1809 σε ηλικία 60 ετών στο κελί των Σκουρταίων, στις Καρυές του Αγίου Όρους. Ο Άγιος Νικόδημος υπήρξε ο κορυφαίος εκφραστής του Οσιακού βίου και η θύρα που οδηγεί στην Ορθόδοξη πνευματικότητα. 

Επ' ονόματι του Αγίου υπάρχει Ναός στον συνοικισμό του Αγίου Νικολάου όπου την παραμονή της Εορτής τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός μετ'αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος και την Κυριόνυμον ημέρα Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.