11 Νοεμβρίου, 2021

Ιερό Σαρανταλείτουργο στην ενορία μας. Καθημερινά θα τελείται Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ. Χαραλάμπους απο 15 Νοεμβρίου έως 24 Δεκεμβρίου. 2021.

 


Τι χρειάζεται ο πιστός να κάνει για να τελεστεί το ιερό Σαρανταλείτουργο;  Στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, πριν την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων που είναι 25 Δεκεμβρίου, έχουμε την περίοδο της νηστείας όπου διαρκεί 40 ημέρες και μας προετοιμάζει για την μεγάλη αυτή εορτή της Γεννήσεως του Ιησού Χριστού.

Η νηστεία των Χριστουγέννων ξεκινά 15 Νοεμβρίου και τελειώνει στις 24 Δεκεμβρίου. Στη νηστεία των Χριστουγέννων δεν επιτρέπεται το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά. Επιτρέπεται μόνο το ψάρι εκτός Τετάρτης και Παρασκευής. Η περίοδος της νηστείας προ των Χριστουγέννων, είναι μια περίοδος που η Εκκλησία μάς προετοιμάζει με περισσότερη πίστη και πνευματικό αγώνα, περισσότερη άσκηση, εντατικές προσευχές για να ετοιμάσουμε την καρδιά μας, ώστε να γεννηθεί μέσα της ο Ιησούς Χριστός.

Σε αυτή την περίοδο της προετοιμασίας στους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές τελούνται τα Ιερά Σαρανταλείτουργα. Το ιερό Σαρανταλείτουργο ξεκινά από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι και τις 25 Δεκεμβρίου, διότι είναι 40 Θείες Λειτουργίες που τελούνται μέσα στον Ιερό Ναό.


Το Σαρανταλείτουργο έχει πολύ μεγάλη ωφέλεια, τόσο για τους ζωντανούς όσο και για τους κεκοιμημένους, διότι στο ιερό Σαρανταλείτουργο ο ιερέας μνημονεύει ονόματα των ζώντων υπέρ υγείας, αλλά και των κεκοιμημένων υπέρ αναπαύσεως της ψυχής τους. Είναι πολύ σημαντική η προσευχή διότι όπως διαβάζουμε στην Καινή Διαθήκη στην Επιστολή του Ιακώβου κεφ. 5 στιχ. 16, βλέπουμε να γράφει το εξής: «προσεύχεστε ο ένας για τον άλλο, για να γιατρευτείτε. Είναι πολύ ισχυρή, όταν ενεργείται η δέηση ενός δικαίου».

Είναι πολύ σημαντικό να τελούνται Σαρανταλείτουργα και για τους ζωντανούς και για τους κεκοιμημένους, είναι πολύ μεγάλη η βοήθεια που έχει η οικογένεια από το ιερό Σαρανταλείτουργο. Και καλό είναι το Σαρανταλείτουργο να ακολουθείται και να συνοδεύεται με την ελεημοσύνη. Ένα Γεροντικό αναφέρει ότι σαράντα ουράνιες δυνάμεις, δηλαδή άγγελοι και αρχάγγελοι εμφανίστηκαν στο σπίτι ενός ανθρώπου που τέλεσε Σαρανταλείτουργο. Ο άνθρωπος τους ρώτησε ποιοι είστε.Εκείνοι του απάντησαν ότι εμείς είμαστε άγγελοι και κάθε ένας από εμάς καθημερινά μεταφέραμε τις προσευχές και την «προσφορά» σας από το Σαρανταλείτουργο στο θρόνο του Θεού, στην Αγία Τριάδα. Ο πιστός εκτός από τα ονόματα που θα δώσει στον ιερέα να μνημονεύει στις σαράντα Θείες Λειτουργίες, χρειάζεται να δώσει  πρόσφορα ζυμωτά,  μπουκαλάκια νάμα, δηλαδή οίνο για τη Θεία Λειτουργία, ελαιόλαδο για τα καντήλια του ναού, λιβάνι, καρβουνάκια και λαμπάδες από καθαρό κερί για την Αγία Τράπεζα.

Σημείωση: Τα ονόματα και τα πρόσφορα (Λειτουργιές) θα τα πάμε στην εκκλησία το Σάββατο το απόγευμα στις 4:00 με 4:30 μμ όπου γίνεται ο Εσπερίνος για του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου.