02 Φεβρουαρίου, 2021

Επιστολή προς τους: Δήμαρχο αντιδημάρχους Ακτίου - Βόνιτσας και προέδρου του τοπικού διαμερίσματος Κατουνας για την κατάσταση του Παλαιού Κοιμητηρίου Κατουνας.


 

Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας & Ακαρνανίας          

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Κατούνας

 

Προς: τον κ. Δήμαρχο, τους αντιδημάρχους Ακτίου – Βονίτσης και Πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος Μεδεώνος (Κατούνας).

 

Εν Κατούνη τη 1η Φεβρουαρίου 2021

 

Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες της θλιβερής κατάστασης που επικρατεί στο παλαιόΚοιμητήριο της Τ.Κ.Κατούνας του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας.

Η υποχώρηση του εδάφους και οι φθορές που έχουν προκληθεί στα μνήματα δημιουργούν εικόνες καταστροφής που σπάνια βλέπουμε να συμβαίνουν σε καιρό ειρήνης. Προσβάλουν την μνήμη των κεκοιμημένων αδελφών μας, των αγαπημένων μας προσώπων αλλά προσβάλουν και εμάς τους ίδιους διότι αφήνουμε να επικρατεί μια τέτοια κατάσταση, η οποία θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Μήπως αδιαφορούμε ότι εκεί βρίσκονται τα νεκρά σώματα των συγγενών μας, τα οποία αξίζουν τιμής και φροντίδας, όπως κάθε ανθρώπινο σώμα, δημιούργημα του Θεού;

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας δεν μεριμνά μόνο, ώστε τίποτα να μη λείψει στον φθαρτό κόσμο για την κατά Χριστόν προκοπή μας. Το ενδιαφέρον και η αγάπη της φανερώνεται και κατά την εκδημία μας από αυτόν τον κόσμο. Όλα αυτά φαίνονται στην υπέροχη και κατανυκτικότατη Νεκρώσιμη Ακολουθία, στα Ιερά μνημόσυνα, και γενικώς στις ευχές της Εκκλησίας μας υπέρ των κεκοιμημένων.

Κηδεύω, σημαίνει φροντίζω. Η τελευταία φροντίδα για τον άνθρωπο που πεθαίνει, είναι συνδεδεμένη με τις ψυχικές ανάγκες του ανθρώπου και αντανακλά μακρινή εκκλησιαστική παράδοση. Δείχνει όμως και τον σεβασμό και την τιμή προς την ιερότητα του σώματος έστω κι αν αυτό είναι νεκρό.

Η Εκκλησία μας λοιπόν υιοθέτησε την φροντίδα των νεκρών, όχι μόνο επειδή αγαπά τον άνθρωπο και τιμά το ανθρώπινο σώμα, αλλά και επειδή το πανάγιο Σώμα του Κυρίου και Θεού μας δέχθηκε όμοιες φροντίδες από τους δύο σεμνούς και επίσημους κηδευτές Του, τον Ιωσήφ και τον Νικόδημο.

Το σώμα του ανθρώπου, σύμφωνα με την θεολογία της Εκκλησίας μας, αποτελεί εικόνα του Θεού, ναός του Αγίου Πνεύματος. Είναι το ίδιο σώμα που ο Υιός και Λόγος του Θεού προσέλαβε, έπαθε για εμάς, σταυρώθηκε και αναστήθηκε! Το σώμα μας αποτελεί την «ωραιότητα» και το «κάλλος» της ανθρώπινης φύσης μας, που τώρα είναι φθαρτό και σπέρνεται στη γη, αλλά κατά την κοινή Ανάσταση «προσδωκώανάστασιν νεκρών» θα ντυθεί την αφθαρσία και την αθανασία της θεότητας. Γι’ αυτό το περιβάλλουμε με τιμή και σεβασμό, το στολίζουμε με λουλούδια, το λιβανίζουμε, το προσκυνούμε, το λιτανεύουμε, καίμε καντήλι και κεριά στον τάφο του.

Με αυτές τις προϋποθέσεις και με ιεροπρέπεια φροντίζουμε τους νεκρούς μας, αλλά μεριμνούμε και για τον τόπο που θα κηδευτούν. Όπως οι δύο σεμνοί κηδευτές του Κυρίου μας, ο Άγιος Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας και ο Άγιος Νικόδημος ο κρυφός μαθητής, που τόλμησαν και έδειξαν την αγάπη τους και την φροντίδα τους για την ταφή Εκείνου του Ξένου, «που δεν είχε πού την κεφαλήν κλίναι» και φρόντισαν τον τόπο όπου θα τεθεί το σώμα Του έτσι και εμείς πρέπει φροντίζουμε τους τάφους των κεκοιμημένων δηλαδή τα κοιμητήρια!

Επομένως οι Δήμοι, οι οποίοι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (1 και 2 του Α.Ν.582/1968 σε συνδυασμό με την Υπουργική Απόφαση Α5/1210/1978 - ΦΕΚ Β-424/10-5-1978) έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για την ίδρυση νέων κοιμητηρίων ή την επέκταση των παλαιών καθώς και την συντήρησή τους, θα πρέπει να δείχνουνκαι τον ανάλογο σεβασμό, ευλάβεια, και αγάπη στον τόπο όπου βρίσκονται οι κεκοιμημένοι αδερφοί μας.

Παρακαλούμε τον κ. Δήμαρχο και τους υπευθύνους Αντιδημάρχους του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας καθώς και τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Κατούνας, όπως προβούν άμεσα στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες προς αποκατάστασης των φθορών στο παλαιό Κοιμητήριο της Τ.Κ. Κατούνας ενορίας Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Κατούνας, όπως αρμόζει σε κάθε πολιτισμένη κοινωνία η οποία τιμά και σέβεται το ανθρώπινο πρόσωπο.

 

Διά του Εκκλησιαστικού συμβουλίου

Ο Πρόεδρος

Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κελεπούρης