13 Δεκεμβρίου, 2015

«Δανείζει Θεώ ο ελεών πτωχόν» (Παρ. ιθ΄, 17)




«Δανείζει Θεώ ο ελεών πτωχόν» (Παρ. ιθ΄, 17)

Αγαπητοί μου αδελφοί,
με τη Χάρη του Τριαδικού Θεού μας σε λίγες ημέρες θα εισέλθουμε στο άγιο Δωδεκαήμερο, που ξεκινάει με την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων και καταλήγει στην εξίσου μεγάλη εορτή των Θεοφανίων.
Η ευλογημένη αυτή περίοδος δεν αποτελεί απλή ανάμνηση κάποιων ιστορικών γεγονότων, αλλά μια πρόσκληση και πρόκληση του Θεού για να μετάσχουμε στη πλούσια χάρη Του. Αυτές τις ημέρες μέσα από την λατρεία της Εκκλησίας μας, καθώς και την πνευματική εργασία που Αυτή προτείνει, καταλαβαίνει ο άνθρωπος το πόσο «ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον» (Ιωαν. γ΄,16), ώστε ο Υιός και Λόγος να λάβει σάρκα ανθρώπινη και να γίνει επίγειος άνθρωπος.
“Δεύτε ίδωμεν πιστοί που εγεννήθη ο Χριστός» θα ακούσουμε και ας μην θεωρήσουμε ότι ο υμνογράφος εννοεί μόνο σε ποιό τόπο γεννήθηκε ο Χριστός, αλλά ας αντιληφθούμε το πνευματικό νόημα του ύμνου και να αναζητήσουμε που αληθινά Αυτός γεννάται. Ο «Χριστός γεννάται» στις καρδιές των ανθρώπων που είναι καθαρές με την μετάνοια και που έχουν ανιδιοτελή αγάπη για τον δοκιμαζόμενο, «ελάχιστο» αδερφό. «Ο αδερφός μας είναι η ζωή μας» αναφέρει ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης. Πώς πρέπει, λοιπόν, να φερθούμε στους αδερφούς μας, ιδιαιτέρως σε όσους έχουν ανάγκη και που αυτή η οικονομική κρίση που όλοι μας βιώνουμε, ίσως να μην τους επιτρέψει να έχουν ούτε τα απαραίτητα στο γιορτινό τραπέζι;
Μας προτρέπει ο Μέγας Βασίλειος για την «ουράνιο σπορά» που δεν είναι άλλη από την ελεημοσύνη, αλλά και ο ιερός συγγραφέας των Παροιμιών της Π.Δ. «Δανείζει Θεώ ο ελεών πτωχόν» (Παρ. ιθ΄, 17). Ας γίνουμε εμείς οι αδύναμοι άνθρωποι με την ελεημοσύνη δανειστές και πιστωτές του Θεού! Ναι αδερφοί μου, είναι συγκλονιστικό ότι χωρίς να έχουμε τίποτα δικό μας, με αυτά που ο Θεός μας παραχώρησε, να κάνουμε δάνειο σε Αυτόν που ανασταίνει νεκρούς, θεραπεύει ασθενείς, μας διατηρεί στην ύπαρξη και ενεργεί για τη σωτηρία μας. Έστω, και η παραμικρή προσφορά στους αδύναμους αδερφούς μας αναγνωρίζεται από τον Χριστό, διότι κατά τον Άγιο Νήφων Επίσκοπο Κωνσταντιανής «αυτός που δίνει κάτι στους φτωχούς, είναι σαν να τα καταθέτει στα χέρια του ίδιου του Κυρίου».
Γνωρίζω ότι οι δυσκολίες σας καθημερινά αυξάνουν, αλλά σας παρακαλώ ας δώσουμε από το υστέρημά μας. Αυτό το αναγνωρίζει περισσότερο ο Χριστός, όπως εγκωμίασε το δίλεπτο της χήρας. Ένα κουτί γάλα και ένα κιλό αλεύρι θα «πιάσουν» τόπο. Συγχωρέστε με που θα το πω, αλλά μπορούμε να διανοηθούμε ότι τις γιορτινές ημέρες, όπου οι περισσότεροι καταναλώνουμε τόσα φαγητά και γλυκά, κάποιοι, ίσως να μην έχουν φαγητό να  δώσουν στα παιδιά τους;
«Αμήν λέγω υμίν, εφ΄ όσον εποιήσατε ενί τούτων των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθ. κε΄,40). Αληθινά, μας λέει ο Χριστός μας, ότι κάθε τι που κάνατε σε έναν από τους φτωχούς αυτούς αδελφούς μου, που φαίνονται άσημοι και πολύ μικροί, το κάνατε σ΄ Εμένα.
Αγαπητοί, ο λόγος του Θεού δεν ανέχεται συμβιβασμούς και δικαιολογίες. Ο καθένας από τους «ελαχίστους» είναι αυτός που για οποιοδήποτε λόγο, ζει μέσα στην ανέχεια, η οποία γίνεται πιο επώδυνη αυτές τις άγιες ημέρες. Χρειάζεται, λοιπόν, να υποταχτούμε στο θέλημα του Θεού και να απαλύνουμε τον πόνο του πλησίον, για να ζήσουμε το «Μέγα και παράδοξο θαύμα» της ενανθρωπήσεως του «Ποιητή του παντός» με σύνθημα μας: «Κανείς πεινασμένος τα Χριστούγεννα»!
Περιμένουμε και πάλι το προϊόν της αγάπης σας στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Κατούνας, όπου γίνετε καθημερινά, συλλογή τροφίμων μακράς διαρκείας για να δώσουμε χαρά στους αδερφούς μας τους «ελαχίστους».
Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα


Μετ΄ ευχών και αγάπης του Ενανθρωπήσαντος Χριστού
Ο Εφημέριος σας


Αρχιμ. Νεκτάριος Τριάντης