17 Νοεμβρίου, 2015

Β’ Επιστημονικό Συνεδρίο Ιεράς Μονής Μυρτιάς για την Ποντιακή Γενοκτονία.



MICHAEL NINOGLOU
«Έναρξη B’ Επιστημονικού Συνεδρίου Ιεράς Μονής Μυρτιάς»
Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησαν χθες, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015,  στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου, οι εργασίες του Β’ Επιστημονικού Συνεδρίου, που διοργανώνεται από την Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος και είναι αφιερωμένο στην Ποντιακή Γενοκτονία. Το γενικό θέμα είναι: «Ζώντας με τις μνήμες 100 χρόνια μετά… Φόρος τιμής στη Ποντιακή Γενοκτονία».
Κατά την έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η ακολουθία του Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά. Στην ιερά ακολουθία έψαλλε η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών «ΑΝΘΙΜΟΣ Ο ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ», με έδρα το Αγρίνιο, υπό την διεύθυνση του κ. Λεωνίδα Γαρουφαλή.
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ο ΣεβασμιώτατοςΜητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς αναφέρθηκε στην ιστορική παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην μαρτυρική γη του Πόντου, καθώς και στις διώξεις, τα φρικτά βασανιστήρια και τα μαρτύρια, που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Αφήνουμε σήμερα την καρδιά μας, να συντονισθεί με τις πανάρχαιες ελληνικές φωνές των αδελφών Ποντίων, αλλά και με πόνο ακούμε τις οιμωγές, τους θρήνους, τους σπαραγμούς των νεωτέρων αδελφών Ποντίων. Έχουμε εφέτος την επέτειο των 100 χρόνων από το έτος 1915, οπότε άρχισαν οι διώξεις και οι εκκαθαρίσεις των Ελλήνων της περιοχής. Από την ημέρα της παρουσίας στα εδάφη του Πόντου των Τούρκων κατακτητών μεταβλήθηκε η περιοχή αυτή σε κοιλάδα φρίκης, σφαγών, απογνώσεως και εξοντώσεως. Έγινε απέραντος ωκεανός φρικιαστικών οργίων.
Δίκαια η Βουλή των Ελλήνων ανακήρυξε ομόφωνα το 1994, ύστερα από σχετικά διαβήματα των Ποντιακών οργανώσεων, την 19η Μαΐου ως ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Αυτό το Επιστημονικό Συνέδριο θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε και τον Γολγοθά του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και την προδοσία των ανθελλήνων και εκτός πάσης ιστορικής αληθείας ευρισκομένων συκοφαντών του ποντιακού μαρτυρίου. Θα μας υπαγορεύσει όμως και το δικό μας καθήκον. Εμείς σήμερα οφείλουμε να αφυπνισθούμε. Να παρακολουθήσουμε με προσοχή την πορεία και την εξέλιξη του Συνεδρίου και μαζί με τους Ποντίους αδελφούς μας να αναφωνήσουμε: “Την πατρίδα μ’ έχασα, άκλαψα και πόνεσα. Λύουμαι κι αρόθυμο, όι όι ν’ ανασπάλω κι επορώ. Τα ταφία μ’ έχασα ντ’ έθαψα κι ενέσπαλα. Τ’ εμετέρτς αναστορώ, όι όι και `ς σο ψυόπο μ’ κουβαλώ”».
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Δράμας, τους εισηγητές και τις εισηγήτριες, τους συντονιστές, την οργανωτική επιτροπή, τους προέδρους και τα μέλη των Συλλόγων Ποντίων και Μικρασιατών Αιτωλοακαρνανίας, και όλους όσους εργάσθηκαν για την προετοιμασία και την διεξαγωγή του Συνεδρίου και ευχήθηκε να ευοδωθούν οι εργασίες του Συνεδρίου, με τη Χάρη του Θεού και τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου της Σουμελιωτίσσης.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Κεφαλληνίας, ελλογιμώτατος Καθηγητής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς κ. Δημήτριος Γιαννούλης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Αγρινίου αξιότιμος Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου κ. Θέμης Γαμβρούλης, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΘΑΣ» κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Αιτωλοακαρνανίας κα Ανδριάννα Γκούρλια και ο Πρόεδρος του Ιεραποστολικού Συλλόγου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΜΥΡΤΙΑΣ» κ. Λεωνίδας Γαρουφαλής.
Ακολούθως, στο βήμα προσήλθε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Τα άμωμα σφάγια του Ποντιακού Ελληνισμού», ανοίγοντας έτσι και επίσημα τις εργασίες της Α’ Συνεδρίας του Επιστημονικού Συνεδρίου.
Ο Σεβασμιώτατος, ποντιακής καταγωγής και ο ίδιος, από τους πρωτεργάτες εκδηλώσεων μνήμης, μα πάνω απ’ όλα άξιος διάδοχος ηρώων Ποντίων, μίλησε για τους προγόνους του και για τα όσα τραγικά βίωσαν πριν από ένα αιώνα στην Ανατολή. Με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο και χρησιμοποιώντας αυθεντικά κείμενα και πηγές της ποντιακής ιστορίας, σκιαγράφησε τα εγκλήματα και τις βιαιότητες των Νεοτούρκων και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις τραγικές συνέπειες της Γενοκτονίας στα ορθόδοξα Μοναστήρια του Πόντου. Μέσα από μαρτυρίες και στατιστικά στοιχεία της εποχής περιέγραψε τις λεηλασίες, τους βανδαλισμούς και τις καταστροφές που υπέστησαν οι πόλεις και τα ελληνικά μνημεία του Πόντου.
Ο Σεβασμιώτατος, τόσο στην αρχή της εισηγήσεώς του, όσο και στο τέλος, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την έλλειψη τιμής και μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας (αντιπαραβάλλοντας το τι συμβαίνει σε άλλους λαούς και έθνη), καθώς εξέφρασε και τον έντονο προβληματισμό του για τον εφησυχασμό και την αδιαφορία που μας κυριεύει ως λαό και έθνος, σε τόσο σημαντικά θέματα εθνικής σημασίας.
Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου έκλεισε με παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς, που χόρεψαν τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΘΑΣ», υπό την διεύθυνση του χοροδιδασκάλου κ. Ιωάννη Σαλωμίδη, με τη συνοδεία ποντιακής λύρας.
Την ευθύνη συντονισμού της πρώτης ημέρας είχε ο εκπαιδευτικός κ. Νικόλαος Πετρόπουλος. Οι εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου συνεχίζονται και σήμερα, Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015.

MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU

«Δεύτερη ημέρα εργασιών Β’ Επιστημονικού Συνέδριο της Ι.Μ. Μυρτιάς»

Συνεχίστηκαν και σήμερα, Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015, οι εργασίες τουΒ’ Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Ζώντας με τις μνήμες 100 χρόνια μετά… Φόρος τιμής στη Ποντιακή Γενοκτονία», που διοργανώνεται από την Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς, στο Αγρίνιο και στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Ενώσεως.
Η πρώτη πρωινή συνεδρία, με θέμα: «Μνήμες και εικόνες Γενοκτονίας», υπό την προεδρία του Διευθυντού Β/θμιου Εκπαιδεύσεως Αιτωλοακαρνανίας και Θεολόγου, κ. Σπυρίδωνος Παπαθανασίου περιλάμβανε τρεις εισηγήσεις.
Την πρώτη εισήγηση: «Η Ποντιακή Γενοκτονία και οι κρυπτοχριστιανοί» ανέπτυξε η Φιλόλογος και τέως Γενική Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαιδεύσεως κα. Ουρανία Λαναρά.
Η κα Λανάρα αφού έκανε μια ανάδρομη στην ιστορία του Πόντου, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανταλλαγή των πληθυσμών με τη Συνθήκη της Λωζάνης και στις δυσάρεστες συνέπειες που δημιουργήθηκαν. Κατόπιν παρουσίασε συγκινητικά περιστατικά κρυπτοχριστιανών που καταγράφονται σε διάφορα κείμενα, αλλά και περιστατικά που η ίδια έζησε, κατά τις πολλές επισκέψεις της στην Μικρά Ασία και τον Πόντο, κάνοντας αναφορά και στην σημερινή πραγματικότητα για το μεγάλο αυτό θέμα. Επίσης αναφέρθηκε στα πρακτικά και καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί και επεσήμανε το χρέος όλων μας απέναντί τους.
Η δεύτερη εισήγηση με θέμα: «ΕΞΟΔΟΣ» παρουσιάστηκε από τον Φιλόλογο Καθηγητή κ. Νικόλαο Ράπτη.
Ο εισηγητής περιέγραψε την «Έξοδο» των κατοίκων της Τριπόλεως του Πόντου προς το εσωτερικό της Ασίας, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1916. Οι κάτοικοι της Τριπόλεως μαζί µε τους κατοίκους των γύρω περιοχών, ένα ανθρώπινο ποτάμι δεκατριών χιλιάδων ψυχών ξεκίνησαν ένα ταξίδι προς το εσωτερικό της Μικράς Ασίας. Το ταξίδι αυτό ουσιαστικά ήταν µια πορεία θανάτου για τους χριστιανούς του Πόντου στα πλαίσια της εφαρμογής του σχεδίου της “λευκής σφαγής”, ενός σχεδίου που εφαρμόστηκε σε ολόκληρο τον Πόντο, στις πόλεις και στα χωριά του, και οδήγησε μεθοδικά, συστηματικά, μαρτυρικά στον αφανισμό του Ποντιακού Ελληνισμού. Μέσα από την παρουσίαση δραματικών αφηγήσεων αυτοπτών μαρτύρων που επέζησαν από αυτό το σχέδιο εξόντωσης ζωντάνεψε η φρίκη που βίωσε ολόκληρος ο Ποντιακός Ελληνισμός κατά την έξοδό του από τη γενέθλια γη. Στα πρόσωπα των χριστιανών της Τριπόλεως του Πόντου που ξεκίνησαν δεκατρείς χιλιάδες κι επέζησαν µόνο οκτακόσιοι, ανάγλυφα ζωντανεύουν οι τραγικές στιγμές που έζησε ολόκληρος ο Ποντιακός Ελληνισμός καθώς συστηματικά και μεθοδικά τον εξόντωνε η τουρκική θηριωδία.
Η τρίτη εισήγηση από την Εκπαιδευτικό κα. Φωτεινή Τσιτσώνη – Καβάγια, είχε θέμα: «Θραύσματα μνήμης πολύτιμα».
Η εισηγήτρια αναφέρθηκε στον ελληνικό πολιτισμό, την παιδεία, την ποντιακή διάλεκτο και τα γράμματα που για τρεις χιλιάδες χρόνια ανέπτυξαν οι οργανωμένες ελληνικές χριστιανικές κοινότητες του Πόντου, των οποίων η εγκατάσταση στην περιοχή χάνεται στην αρχαιότητα και τους μύθους της φυλής μας.  Η τρισχιλιετής όμως ποντιακή παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, έλαβε τέλος μετά το 1908, με την εμφάνιση των Νεότουρκων, που στόχεψαν στη Γενοκτονία των Ελλήνων χριστιανών του Πόντου. Η ομιλήτρια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ξεριζωμό, τον δρόμο της προσφυγιάς, που ακολούθησαν οι Πόντιοι και όλα τα δεινά που υπέστησαν και τα οποία όμως σφυρηλάτησαν το χαρακτήρα τους και τους έκαναν ξεχωριστούς. Διακρίθηκαν και διακρίνονται ακόμα για την καρτερικότητά τους και την αμετακίνητη προσήλωσή τους στην πίστη και στις παραδόσεις τους. Όπου κι αν βρέθηκαν ρίζωσαν, μεγαλούργησαν και νοικοκύρεψαν τον τόπο.
Η δεύτερη πρωινή συνεδρία, με γενικό θέμα: «Η κληρονομιά του Πόντου», υπό την προεδρία του Θεολόγου κ. Σπυρίδωνος Λαπατά, άρχισε με την εισήγηση: «Ποντιακοί οικισμοί στην περιοχή Αιτωλοακαρνανίας» από τον Καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνο Κονταξή.
Ο κ. Καθηγητής αναφέρθηκε αρχικά στην τρισχιλιετή ιστορική παρουσία του Ελληνισμού στον Πόντο, μέσα από επικίνδυνες στροφές της ιστορίας, γεμάτες από πλήγματα βαρβάρων επιδρομέων. Στη συνέχεια στάθηκε στα μαύρα χρόνια που η «Ρωμανία επάρθεν» για να τονίσει ότι οι Έλληνες του Πόντου αντέταξαν στο καταπιεστικό κράτος του κατακτητή, μια κοινωνία, της οποίας ουσιαστικό στοιχείο ήταν η κοινότητα. Μια κοινότητα μικρή, αυτορρυθμιζόμενη, κλειστή και σχεδόν αυτάρκης. Έχοντας μόνο υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και κανένα δικαίωμα, οι Πόντιοι, στηρίχθηκαν μόνο στις δυνάμεις τους και διατήρησαν τη γλώσσα τους, την πίστη τους στο Θεό, την παράδοσή τους, την τιμή και την αξιοπρέπειά τους. Έζησαν αιώνες πολιορκημένοι, αλλά ελεύθεροι, δεμένη με τη γη που τόσο αγάπησαν. Με συγκινητικά λόγια περιέγραψε το ταξίδι του ξεριζωμού όταν με μάτια δακρυσμένα, μα με τη βαθιά πίστη πως «χρέος της ζωής είναι να ζήσει», οι κάτοικοι του Πόντου πήραν τα κομμάτια της ψυχής τους, το τελευταίο ψωμί απ’ το φούρνο της αυλής, τις μνήμες από τα αγαπημένα χώματα και μπήκαν στα καράβια. Με υπομονή, επιμονή και σκληρή δουλεία, στο περιθώριο των πόλεων και της υπαίθρου, της μητροπολιτικής Ελλάδας, οι κατατρεγμένοι Έλληνες του Πόντου, πίνοντας τα δάκρυά τους για να αποδιψάσουν τον πόνο του ξεριζωμού, στέριωσαν και πρόκοψαν. Έσφιξαν τα ραγισμένα δόντια τους απέναντι στην προκατάληψη και την αντιπάθεια, την περιφρόνηση και το μίσος, ακόμη και των Ελλήνων της μάνας γης. Και άντεξαν. Πίεσαν την καρδιά τους, την έκαναν πνεύμα ζωντάνιας και αγάπης στον άνθρωπο. Και έγιναν οι πρόσφυγες και οι συνοικισμοί τους μια καινούργια δύναμη, ανανεωτική για την Ελλάδα, προζύμι προκοπής. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ομιλητής στους πέντε ποντιακούς οικισμούς που δημιουργήθηκαν στη φιλόξενη γη της Αιτωλοακαρνανίας και δέχθηκαν τους πονεμένους Έλληνες του Πόντου: τον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας, τον Άγιο Νικόλαο Κατούνας, το Ματσούκι, το Μπαμπαλιό και τη Σφήνα (Κυψέλη σήμερα).
Ακολούθησε η δεύτερη εισήγηση με θέμα: «Ο Αγιοτόκος Πόντος». Ο εισηγητής κ. Παντελεήμων Λεονάρδος, Ιατρός και Θεολόγος παρουσίασε τη χριστιανική ζωή του Πόντου, η οποία άρχισε από την εποχή που ο Απόστολος Ανδρέας μετέφερε το χριστιανικό μήνυμα, έσπειρε τον ευαγγελικό λόγο και κατήχησε τη νέα πίστη. Ο σπόρος γρήγορα βλάστησε, η Εκκλησία του Χριστού εδραιώθηκε και αναπτύχθηκε. Το αίμα των μαρτύρων που χύθηκε άφθονο, κατά τους πρώτους διωγμούς, άρδευσε πλούσια το δένδρο της πίστεως στο Χριστό. Ακολούθησε η πνευματική καλλιέργεια των κατοίκων, με το κήρυγμα και τη βιωτή μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας και μεταλαμπαδεύθηκε πλούσια με τους ποιμένες της τοπικής Εκκλησίας. Αξιόλογα μοναστικά κέντρα δημιουργήθηκαν, όπως οι Ιερές Μονές Βαζελώνος, Παναγίας Σουμελά, Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, Παναγίας Γουμερά, Αγίου Γεωργίου Χαλιναρά, κ.α. Πλήθος αγίων της Εκκλησίας μας αναδείχθηκε κατά την διαδρομή της ιστορίας του Πόντου μέχρι και σήμερα, κρίκοι λαμπεροί στην αδιάσπαστη αλυσίδα της Εκκλησίας μας, που ενέπνευσαν με την αγία βιωτή τους και εξακολουθούν με τις ευλογίες τους και τις ικεσίες τους να στηρίζουν τους απογόνους Ποντίους και την απανταχού Εκκλησία του Χριστού.
Η τελευταία εισήγηση της δεύτερης συνεδρίας είχε ως θέμα: «Τα ατελή εθνικά οράματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ή η Ψυχολογική διάσταση της εθνικιστικής παράνοιας)» και παρουσιάστηκε από τονκ. Δημήτριο Πάνο, Φιλόλογο και Επιστημονικό Συνεργάτη του τμήματος Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στόχος της εισηγήσεως αυτής ήταν η ένταξη της Ποντιακής Γενοκτονίας στο πλαίσιο της ευρύτερης πάλης για τη διαμόρφωση εθνικών κρατών, που χαρακτήριζε τον 19ο και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Άξονες του προβληματισμού αποτέλεσαν το ιδεολογικό και αξιακό υπόβαθρο της διαδικασίας «εκπλήρωσης» των εθνικών οραμάτων, με έμφαση στις ιδιαιτερότητες της νοτιοανατολικής Ευρώπης∙ οι συνέπειες της διαδικασίας «εθνικής ολοκλήρωσης», ειδικά στην ατελή μορφή της που συναντούμε στη νοτιοανατολική Ευρώπη∙ μια απόπειρα ψυχολογικής προσέγγισης των εξάρσεων που γέννησαν τα προηγούμενα ιστορικά φαινόμενα, ειδικά στην τόσο τραγική διάσταση που προσέλαβαν σε περιπτώσεις όπως η ποντιακή γενοκτονία και η παιδαγωγική – διδακτική διάσταση των «διδαγμάτων» από αυτή την ταραγμένη, τραυματική περίοδο της ιστορίας μας.
Η απογευματινή συνεδρία, με θέμα: «Μνήμες και προοπτικές του Ποντιακού Έπους», υπό την προεδρία του Φιλολόγου κ. Κωνσταντίνου Πετρόπουλου περιλάμβανε την παρουσίαση του βιβλίου«Μνήμες του Ποντιακού Έπους 1913 – 1922»,  του Παντελή Αναστασιάδη (ΠΑΝΤΕΛ ΑΓΑ) από τις εκδόσεις «Ενωμένη Ρωμηοσύνη». Το βιβλίο παρουσίασε η Φιλόλογος κα Ευτυχία Σαλαμούρα, ως εκπρόσωπος του Σωματείου «Ενωμένη Ρωμηοσύνη».
Η τελευταία εισήγηση του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε από τον κ. Θεοφάνη Μαλκίδη, Δρ Κοινωνικών Επιστημών και Μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών και είχε θέμα: «Η 19η Μαΐου και η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας».
Ο εισηγητής ανέφερε ότι οι Έλληνες είμαστε ένας λαός, με στενή σύνδεση με την ιστορική μνήμη και την πολιτισμική μας κληρονομιά. Γεννιόμαστε μέσα στην ιστορία, γεννιόμαστε γνωρίζοντας ιστορία, μια ιστορία κυρίως αντίστασης. Όπως αυτή που γράφτηκε από χιλιάδες ανθρώπους στον Πόντο κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας. Ωστόσο αυτή η ιστορική μνήμη, πορεία και ταυτότητα, η ελληνική αντιστασιακή ιστορία στον Πόντο, ο αγώνας των χιλιάδων Ελλήνων ανταρτών, εξαφανίστηκε αφού το πέπλο προπαγάνδας που σκέπασε την πατρίδα μας δεν άφησε να περάσει τίποτα.
Σήμερα στην Ελλάδα, περισσότερες είναι οι αναφορές για τον Μουσταφά Κεμάλ, παρά για τη Γενοκτονία που διέπραξε ο ίδιος, καθώς είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες οι αναφορές για την ελληνική αντίσταση και το μαζικό έγκλημα που διεπράχθη. Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να μην γνωρίζει στην ολότητα του το Ποντιακό ζήτημα, δεν μπορεί να μην γνωρίζει τα τάγματα εργασίας και την δολοφονία των ανδρών, την εξόντωση της πνευματικής και θρησκευτικής ηγεσίας το 1921 στην Αμάσεια, τη Γυναικοκτονία και την Παιδοκτονία, να μην γνωρίζει χιλιάδες αγωνιστές που αντιστάθηκαν στην Γενοκτονία και έσωσαν τους συνανθρώπους του, τους προγόνους μας. Αρκετοί Έλληνες και, Ελληνίδες που βρίσκονται ανάμεσά μας σήμερα, δεν θα υπήρχαν αν δεν αντιστεκόταν οι Πόντιοι αντάρτες. Οφείλουμε πολλά στην ελληνική αντίσταση στον Πόντο. Μέσα από αυτήν μπορούν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να μάθουν ιστορία, αντίσταση, ηρωισμό, ανιδιοτέλεια, αλληλεγγύη, αγάπη για τη ζωή, πράξεις πίστης και αγάπης προς τον Θεό και την πατρίδα.
Η Συνεδρία ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς Μικρασιατικούς χορούςαπό τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας, υπό τη διεύθυνση της χοροδιδασκάλου κας Τασούλας Γεωργιάδου.
Νωρίς το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αγρινίου τελέσθηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αρχιερατικού Εσπερινού, με τη συμμετοχή των Συνέδρων. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος. Στο ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο ΣεβασμιώτατοςΜητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.
Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται και αύριο το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου.
Αύριο το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αγρινίου θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Δράμας και Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με τη συμμετοχή των Συνέδρων.
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU
MICHAEL NINOGLOU

«Ολοκληρώθηκε το Β’ Επιστημονικού Συνέδριο της Ι. Μ. Μυρτιάς».
Ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής 15ης Νοεμβρίου 2015 οι εργασίες του Β’ Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Ζώντας με τις μνήμες 100 χρόνια μετά… Φόρος τιμής στη Ποντιακή Γενοκτονία», που διοργάνωσε η Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς στο Αγρίνιο, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Ενώσεως.
Η καταληκτική συνεδρία περιλάμβανε ένα μουσικό σεργιάνι στις αλησμόνητες πατρίδες. Η παιδική χορωδία των Ιερών Ναών Αγίου Δημητρίου και Αγίου Νικολάου Καινουργίου, υπό την διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Καμζέλα και η παιδική χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου, υπό την διεύθυνση του κ. Παναγιώτη Μήτσουπαρουσίασαν παραδοσιακά τραγούδια από τον Πόντο, την Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία. Τις χορωδίες συνόδευσε το μουσικό σχήμα «Εν οργάνοις».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά την έναρξη, ο συντονιστής της συνεδρίας, Θεολόγος κ. Λεωνίδας Γαρουφαλής, ο ρόλος των ποντιακών τραγουδιών είναι πολύ σημαντικός. Μεταφέρουν από γενιά σε γενιά την ιστορία των προγόνων, τους διωγμούς που υπέστησαν οι Έλληνες στη γη του Πόντου, την υψηλή ιδέα της ελευθερίας και την αισιοδοξία ότι: «η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο», που σημαίνει ότι το έθνος κι αν σκλαβώθηκε, θα αναστηθεί και πάλι. Στα τραγούδια αυτά υμνείται η αγάπη, ο θρίαμβος της φυλής και οι συμφορές της. Επίσης υμνούν την ποντιακή γη και τις ομορφιές της, εκφράζουν την χαρά της ζωής, τον πόνο και το θάνατο. Τραγουδούν ακόμα τον ξεριζωμό από την πατρίδα, την αγάπη τους για το ωραίο, το γνήσιο και το παραδοσιακό.
Κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, τόνισε ότι τα όσα ακούστηκαν ήταν μια μοναδική σπονδή στην αιματωμένη ιστορία του Πόντου και στην μνήμη όσων διώχθηκαν, βασανίστηκαν και υπέστησαν φρικτά μαρτύρια. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του Συνεδρίου και ειδικά τους εισηγητές και τις εισηγήτριες που μας δίδαξαν τόσα πολλά για το Γολγοθά και το Σταυρό του Ποντιακού Ελληνισμού και μας μετέφεραν τα μαρτύρια, τους ηρωισμούς και τις θυσίες των Ποντίων. Αναφερόμενος σε όλους αυτούς που αμφισβητούν την Ποντιακή Γενοκτονία και τα μαρτύρια των Ποντίων, τόνισε ότι θα έπρεπε να ήταν παρόντες στο Συνέδριο για να πάρουν τις ανάλογες απαντήσεις. Κλείνοντας κάλεσε όλους τους παρευρισκομένους να σπουδάσουν και να γνωρίσουν την ποντιακή, αλλά και ολόκληρη την ελληνική ιστορία, για να την μεταλαμπαδεύσουν στα νέα παιδιά, μαζί με τα ιδανικά και τις αξίες του Ελληνικού Γένους.
Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αγρινίου η ακολουθία του Όρθρου και η δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων ΜητροπολιτώνΔράμας κ. Παύλου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, με τη συμμετοχή πολλών συνέδρων. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Δράμας.
IMG_3882
IMG_3875
IMG_3869
IMG_3838
IMG_3865
IMG_3811
IMG_3809
IMG_3799
IMG_3796
IMG_3797
IMG_3792
IMG_3780
IMG_3778
IMG_3769
IMG_3772
IMG_3760
IMG_3758
IMG_3752
IMG_3743
IMG_3734
IMG_3731
IMG_3721
IMG_3729
IMG_3709
IMG_3708
IMG_3702
ΙΕΡΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΝΗ
ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΥΡΤΙΑΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΟΣ
Ιστοσελίδα: www. immyrtias. gr. – E-mail: immirtias @gmail. com.
Τ. Κ. 300 08 – Μυρτιά Τριχωνίδος – Tηλ. 26440 51497