28 Ιουλίου, 2015

Η Βόνιτσα τίμησε τον Άγιο Παντελεήμονα


Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και επισημότητα καθώς και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, εορτάσθηκε και εφέτος η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος στην πόλη της Βόνιτσας και στον ομώνυμο προσκυνηματικό Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Βόνιτσας.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος και το πρωί της Δευτέρας τελέσθηκε Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος υπό ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως.
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν και ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της εορτής, όπου τελέσθηκε ο Μεθεόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Αμέσως μετά το τέλος του Εσπερινού ακολούθησε η καθιερωμένη Λιτάνευση της Ι.Εικόνας και των Ι.Λειψάνων στην κεντρική οδό της πόλεως, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής της Βόνιτσας και στην συνέχεια στο λιμάνι και σε ειδική εξέδρα, τελέσθηκε η καθιερωμένη Αρτοκλασία.

Αμέσως μετά την Αρτοκλασία ο Σεβασμιώτατος κ.Κοσμάς κήρυξε τον θείο λόγο προς τους συγκεντρωμένους πιστούς και μεταξύ άλλων υπογράμμισε τα εξής:
 
«Ως χριστιανοί στο δρόμο του πνευματικού αγώνα μας για την προσωπική μας σωτηρία, δεχόμαστε επιθέσεις από τους εχθρούς….. της ψυχής. Προσπαθούν με λογισμούς, με προκλήσεις, με επιθέσεις να μας αμβλύνουν την πίστη, την καθαρότητα, την κοινωνία μας με το Θεό…..

Ο Άγιος Παντελεήμων με την σταθερότητά του, την ομολογία του, το μαρτύριό του αλλά και με την σχέση του με τον πνευματικό του  Άγιο Ερμόλαο, μας διδάσκει να μένουμε και εμείς σταθεροί, ανυποχώρητοι, εδραίοι, αμετακίνητοι στην πίστη και στον αγώνα…Έτσι θα μείνουμε αληθινοί συνειδητοί χριστιανοί άξιοι της σωτηρίας.»