08 Αυγούστου, 2014

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς στην Καστοριά.



Εσπερινός
Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα, Τετάρτη 6 Αυγούστου, ο Εσπερινός επί τη εορτή του Αγίου Νικάνωρος στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα περικαλλή Ιερό Ναό στη Καστοριά.
Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, συχγοροστατούντων των Μητροπολιτών Κερκύρας κ. Νεκταρίου και Καστορίας κ. Σεραφείμ.
Να αναφερθεί ότι στον εσπερινό παρέστησαν οι Αρχές του τόπου και πλήθους πιστών, οι οποίοι έσπευσαν να τίμησουν τον Άγιο Νικάνωρα και να προσκυνήσουν την τιμία χείρα του Αγίου Σπυρίδωνος.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον Άγιο Νικάνωρα τον Θαυματουργό, τονίζοντας ότι σήμερα μάζι με τον Άγιο Σπυρίδωνα και τον επιστήθιο φίλο του Άγιο Διονύσιο τον εν Ολύμπω υψώνουν τα χέρια τους στον Θρόνο του Θεού.
Επίσης ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς, τις αρχές του τόπου, τον κλήρο και τον ευσεβή λαό, για την συμμετοχή τους στους εορτασμούς του Αγίου.
"Ο πονεμένος λαός της Ελλάδος μέσα στις δυσκολίες ξέρει να προσεγγίζει τον Θεό, και να ζητά και να εναποθέτει την ελπίδα του σε αυτόν. Αυτός ο λαός έζησε πολλές δυσκολίες, πέρασε βάσανα, όμως αυτός ο λαός προτιμά να έχει αναμένο το καντήλι παρά να έχει λάδι στο σπίτι για να ταϊσει τα παιδιά του", πρόσθεσε συγκινημένος ο Μητροπολίτης Καστορίας.
Στη συνέχεια τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας κ. Κοσμάς, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Καστορίας για την πρόσκληση να χοροστατήσει στον σημερινό εσπερινό.
"Νιώθω μεγάλη συγκίνηση που βρίσκομαι στα αιματοβαμμένα χώματα της Μακεδονίας, στην πόλη του Παύλου Μελλά, στην Αγιοτόκο και Βυζαντινή Καστοριά", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κοσμάς.
Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του αναφέρθηκε στην ζωή του Αγίου Νικάνωρα, τονίζοντας ότι η Εκκλησία μας προσφέρει ένα μεγάλο δώρο που αυτό δεν είναι άλλο από τους Αγίους.
Κλείνοντας ο κ. Κοσμάς αναφέρθηκε σε σκοτεινές δυνάμεις οι οποίες όπως χαρακτηριστικά τόνισε "θέλουν να ξεριζώσουν τον Χριστό από την Ορθόδοξη Ελλάδα."
"Πρέπει οι Έλληνες να αναγεννηθούμε και να κάνουμε μια πατρίδα αντάξια των Αγίων", πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας.





























Ορθρος και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην πόλη της Καστοριάς η μνήμη του Αγίου Νικάνωρα του Θαυματουργού.
Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνωρα τελέστηκε σήμερα, Πέμπτη 7 Αυγούστου πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου.
Επίσης συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας κ. Κοσμάς, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ και πλειάδα Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.
Να αναφερθεί ότι στους φετινούς εορτασμούς ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, μετέφερε προς ευλογία και φώτιση των πιστών τμήμα της τιμίας χείρος του Αγίου Σπυρίδωνα.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο κ. Νεκτάριος ο οποίος αναφέρθηκε στην ζωή του Αγίου Νικάνωρος, τονίζοντας ότι οι Άγιοι είναι γνήσιοι φίλοι του Θεού.
Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος τόνισε τα τρία σημεία των αγίων, λέγοντας ότι α) οι άγιοι ήταν ελεύθεροι από κάθε δουλεία φυσική και πνευματική β) είχαν βρει το νόημα της ζωής που είναι η κατά Θεόν μακαριότητα απορρίπτοντας το κοσμικό φρόνημα και γ) κήρρυταν την αιωνιότητα και την ανάσταση και δεν την κρατούσαν για τον εαυτό τους.
Από την πλευρά του ο οικείος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τους Αγίου Αρχιερείς που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του για να συνεορτάσουν τον προστάτη των παιδιών της Καστοριάς.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τα μικρά παιδιά συγκεντρώθηκαν στο μέσο του Ιερού Ναού, όπου διαβάστηκε ειδική ευχή από τους Αρχιερείς υπέρ φωτισμού και προστασίας.


































 



Λιτανεία
Παρουσία εκατοντάδων πιστών πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού για την εορτή του Αγίου Νικάνωρος, η λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου και των ιερών λειψάνων.
Στην λιτανεία συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Αιτωλίας κ. Κοσμάς, Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ο οικείος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, και πλήθος κληρικών και μοναχών της Ιεράς Μητροπόλεως.














 ________________________________________________________________________________