26 Απριλίου, 2013

Προς τον ευσεβή λαό της ενορίας μας.



Ιερά Μητρόπολις
Αιτωλίας & Ακαρνανίας
Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου
Κατούνας.

      Κατούνα 26 Απριλίου 2013

      Αγαπητοί μου Αδελφοί,
 με την Χάρη Του Θεού φτάνουμε στο τέλος της Μ. Τεσσαρακοστής και σε λίγο θα ζήσουμε την Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου μας, τα οποία θα κορυφωθούν με την Σταύρωση και την λυτρωτική Του Ανάσταση. Όλη αυτή η περίοδος με τον πνευματικό της πλούτο, έτσι όπως σοφά την όρισε η αγία μας Εκκλησία, μας προετοίμασε με την νηστεία και τη μετάνοια για να μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε κι εμείς, έστω και λίγο, τον Σταυρό Του Χριστού και την θυσία Του για εμάς. Σταυρώθηκε Αυτός και προτίμησε να πεθάνει για να ζήσουμε εμείς. Γίναμε οι δήμιοί Του και Αυτός μας ελέησε με την Ανάστασή Του. Τα πραγματικά αυτά γεγονότα δεν μπορούμε να τα ζούμε επιδερμικά. Πρέπει να μας γίνουν βίωμα, να τα εντάξουμε στην καθημερινότητα μας και επειδή η Εκκλησία για μας τους χριστιανούς είναι ο χώρος στον οποίο πραγματώνεται η σωτηρία μας, μέσα σ΄ αυτή θα ζήσουμε το πραγματικό Πάσχα.
Σήμερα πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν ανάγκη από ελεημοσύνη. Μην περιμένουμε να μας χτυπήσουν την πόρτα. Ας απαλύνουμε τον πόνο τους, ας τους ξεκουράσουμε από της ανέχεια τους, όχι για να κάνουμε τους φτωχούς πλουσίους, αλλά για την εντολή της αγάπης του Κυρίου Ιησού Χριστού.
Να καταλάβουμε πως όποια περιουσία μικρή ή μεγάλη αν έχουμε, είναι στα σχέδια της Πρόνοιας του Θεού. Εμείς είμαστε διαχειριστές των χρημάτων. Τίποτα δεν είναι δικό μας. Όλα μας τα έδωσε για να τα μοιράσουμε. Πολύ όμορφα και παραστατικά μας λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος πως ο πλούτος είναι ένα κλειδί με το οποίο ή θα μπούμε στον Παράδεισο ή θα ανοίξουμε την θύρα της αιώνιας απώλειας. Και αν δεν έχουμε να προσφέρουμε έστω και την ελάχιστη υλική βοήθεια ας πούμε στον αδερφό μας ένα λόγο παρηγορητικό   για να ξεδιψάσουμε την πνευματική του πείνα και δίψα. Να ελεήσουμε τον αδερφό μας, όπως εμάς ο Θεός. Μέσα στον λειτουργικό και υμνολογικό πλούτο της Εκκλησίας και ιδίως της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μία φράση κυριαρχεί, το «Κύριε Ελέησον». Ζητάμε το έλεος, να μας σπλαχνισθεί ο Θεός για να σωθούμε από τα δεσμά του θανάτου. Να γίνουμε λοιπόν τέκνα του Πατέρα μας, να γίνουμε ελεήμονες, με όποιο τρόπο μπορούμε.   
Φέτος το Πάσχα σίγουρα για όλους μας θα είναι υλικά πιο φτωχό εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που περνάει η πατρίδα μας. Υπάρχουν όμως και συγχωριανοί μας, οι οποίοι πραγματικά στερούνται ακόμα και τα αναγκαία. Όσοι μπορούμε να προσφέρουμε μια βοήθεια ας το κάνουμε. Έστω και ένα κουτί γάλα να προσφέρει κάποιος είναι χρήσιμο. Στην ενορία μας θα γίνει  συγκέντρωση τροφίμων, τα οποία θα μοιραστούν στους έχοντες ανάγκη. Η συγκέντρωση των τροφίμων θα γίνεται στον Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου Κατούνας. Πιστεύουμε, ότι θα ανταποκριθείτε στην προσπάθεια αυτή της ενορίας, .όπως πράξατε και άλλοτε. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ευχόμαστε καλή αγία Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση.  

Μετ’ευχών και Αγάπης του Αναστάντος Κυρίου μας .
Αρχιμ. Νεκτάριος Τριάντης.